Popüler Makaleler
Omurilikten çıkan sinir köklerinin sıkışmasına bağlı olarak...
SIRT AĞRILARI
Sırt ağrılarının genellikle hayatımızın bir döneminde çokta önemsemediğimiz travmaların etkisi çok fazladır. İnaktivite, organ sorunlarından da kaynaklandığı sıkça yaşanan bir durumdur. Nörolojik ya da psikolojik kökenli olabilir. Kötü duruş, incinme, stres, hamilelik, yaşlılık ve aşırı kullanmadan kaynaklanabilir.
Ağrının sebebi aslında kas kasılması, ya da halk arasında kulunç da denen triger noktaları ve ya fibromyalji değildir. Bu soruna neden olan altta yatan çok çeşitli etkenler vardır.
Sırt ağrılarının milyonlarca insanın ortak sorunu olduğunu, özellikle gelişmiş ülkelerde sırt sorunlarının önemli bir problem ve iş gücü kaybı açısından ilk sıraları almaktadır.
Sırtın vücuda destek olması nedeniyle önemsenmesi, düzgün oturmanın ilke edinilmesi gerekir. Sırt ağrılarının tedavi edilmemesi durumunda ''kronik'' soruna dönüşebildiğini, buna bağlı olarak da organlarımızın olumsuz etkilenebileceğini, kan dolaşımı ve beslenme sorunlarına doğrudan etki edebileceği unutulmamalıdır.
Sırt problemleri uzun vadede sempatik sinir sistemi aracılığıyla ilgili organ sorunu, organında ilgili sinirsel bağlantılı bir bölgede ya da komşuluk yoluyla da ilgili segmentteki diski dejenere edip fıtıklaşmalara neden olabilmektedir. Vücudun uzak noktalarını da etkilemesi açısından sırtımız biz Osteopatlara göre oldukça önemli bir bölgedir.
NELER YAPMALIYIZ?
İlk olarak ağrımızın nedeni belirlenmelidir. Ağrının sırtımızdan mı, boynumuzdan mı organ kökenli mi, sırt kaslarından mı kaynaklandığı yoksa başka bir hastalığımız mı olduğu tespit edilmelidir. Akciğer hastalıkları kalp, karaciğer, safra kesesi ve mide rahatsızlıkları da sırtta ağrı yapar. Teşhis öncelikle şikayetlerin dinlenmesi, fiziki muayene, ayrıntılı biomekanik değerlendirme ile (ne yazık ki hastayı aktif olarak dinlemek çoğu zaman ihmal ediliyor ve yanlış sonuçlara yönleniliyor) gerekiyorsa MRI BT ve direkt grafi incelemeleri ile teşhis konur. EMG de bize yardımcı olur.
Tedaviler sırasında ve sonrasında bazı hareketlerden kaçınmak gereklidir. Yerden bir şey alırken öne veya yana eğilmek yerine çömelmek yukarı doğru uzanmak yerine bir şeyin üstüne çıkıp işimizi görmek sırt ağrısı riskini azaltır. Ayrıca sürekli pozisyon değiştirmek yani uzun süre oturmamız gereken bir iş yapıyorsak en geç yarım saatte bir dolaşmak aynı yerde ayakta durmaktan kaçınmak televizyon seyrederken veya gazete okurken sırtımızı ve başımızı dayayacak koltukları tercih etmek dikkat etmemiz gereken unsurlardandır.
Unutulmamalıdır ki keyifliyken yapacağımız ters hareketlerden bir sıkıntı doğmaz ama stresliyken yapacağımız her ters hareket sağlığımızı ciddi olarak etkiler.
ÖNERİLER
Otururken öne doğru eğilmemeye dikkat edin. Omuzlarınız öne doğru gelmesin. Sürekli olarak omuzlarınızı geri itin ve midenizi içinize çekin. Böylece vücudun ağırlığını eşit olarak çeşitli bölgelere dağıtmış olursunuz''
Oturma sırasında bacak bacak üstüne atmanın sakıncalı olduğunu, bu şekilde otururken hem bacaklardaki kan dolaşımı zorlanır, hem de sırtınız olumsuz etkilenebilir. Ağırlık taşımanın da sırt ağrılarına neden olabileceği hatırlanmalıdır.
Alışverişten dönerken yükü bir elinizde taşımayın. İki ayrı çanta ya da torbaya eşit miktarda malzeme koyun ve öyle taşıyın. Sırtınız ve omuzlarınız arasında denge kurulmasını sağlamakla, sırt ağrısı çekmekten kurtulabilirsiniz.
Oturuş şekliyle ilgili alışkanlıkların küçük yaşlarda edinildiğini, çocukların sırt ya da yüzüstü ders çalışmalarının sırt ağrılarını tetikleyebilir. Boyun ve bele göre sırttaki omurlar daha az hareketlidir. Bu nedenle büyüme çağında kan dolaşım problemlerine ait omur düzeyindeki gelişim hastalıkları, en çok sırtta görülür. Skolyoz, kifoz ve lordoz sorunları olabilir.
Sırt ağrıları yüzünden yatak istirahati yapmanın hiçbir faydası olmadığı gibi ağrıların artmasınada sebep olabilir. Uzun süreli yatak istirahatinin sırta destek veren kasları zayıflatabilir. Bu nedenle sadece yatarak ağrı geçirmeyi denemenin yanlış olacağını savunuyoruz.
Stres ve gerginlik, sırt kaslarının gerilmesine neden olur. Bu nedenle haftada bir kez sırtınıza masaj yaptırın ya da yoga yapmayı öğrenin. Sırtta ki kasları geren, gevşeten ve fleksibiliteyi arttırıcı egzersizler yapmanızı öneriyoruz. Sırt kaslarının rahatlaması için bu önlemleri almak zorundasınız. Sırtın sağlıklı olabilmesi için doğru egzersizleri seçmek çok önemlidir. Yüzme ve yürüyüş sırt için ideal egzersizler olarak nitelendirilir. Yaşamımızın yaklaşık üçte birini uyuyarak geçirdiğimize göre, yatağımıza da dikkat etmemiz gerekiyor. Yatağınız kalçalarınızın ve omuzlarınızın rahat edebileceği şekilde olmalı.
Tedavi edilmeyen sırt ağrıları kronik sorunlara neden olabilir.
Bu ağrıları uzun zaman çekenler avuç avuç ilaç alırlar doktor doktor dolaşırlar ömür boyu bu ağrılardan kurtulamayacaklarını düşünerek karamsarlığa kapılırlar.
Artık endişelenmenize gerek yok. Osteopati ve OMT sizi hiç tahmin edemeyeceğiniz oranda rahatlattığına ve çok daha sağlıklı ve ağrısız günler geçirmenize vesile olacaktır.
Bizler bir çok rahatsızlıklarda olduğu gibi, sırt ağrılarında da bütüncül yaklaşıyoruz.
Kas-iskelet sistemi,
Sinir sistemi( özellikle vegetatif S.S.),
Organ sistemi,
eklemler,
membran ve dolaşım sistemi
Uygulamalarımız bu sistemlere yönelik olup, nerede bir disfonksiyon bulmuşsak düzeltip onu normal fizyolojik sınırlara getirmek suretiyle, kişinin kendi kendini iyileştirme potansiyelini devreye sokabilmek amaçlanmaktadır.